Εξοπλισμός που θα χρειαστούμε
- 1 μικρή κατσαρόλα
- 1 μικρή σπάτουλα ανάδευσης
- 1 αντικολλητικό τηγάνι
- 1 αυγοδάρτη
- 1 ραβδομπλέντερ (εναλλακτικά μούλτι ή οποιοδήποτε μπλέντερ)
- 1 μικρό ταψάκι
- Λαδόκολλα
- 1 κουτάλι
Υλικά για 4 μερίδες
Σάλτσα σαμπάνιας
- 15γρ κρεμμύδι λευκό
- 200μλ σαμπάνια
- 120μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 120γρ βούτυρο
- Αλάτι
Μέθοδος
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά
- Όταν το κρεμμύδι μαλακώσει και πάρει ένα διαφανές χρώμα, ανεβάζουμε την θερμοκρασία στο μέγιστο
- Σβήνουμε με την σαμπάνια και αφήνουμε να κατέβει μέχρι να μείνει περίπου το 1/3
- Προσθέτουμε βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως
- Προσθέτουμε την κρέμα και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4’
- Αποσύρουμε το μείγμα από την φωτιά και πολτοποιούμε σε ραβδομπλέντερ για 1’
Για το τηγανητό ψωμί
- 10γρ κρεμμύδι
- ½ σκελίδα σκόρδο
- 1 φέτα ψωμί του τοστ χωρίς κόρα
- 50μλ γάλα
- 20γρ βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 πρέζα εστραγκόν ψιλοκομμένο
Μέθοδος
- Σοτάρουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 2’
- Μουσκεύουμε το ψωμί στο γάλα και το βάζουμε στο κατσαρολάκι
- Προσθέτουμε και το βούτυρο και μαγειρεύουμε για 2’ ανακατεύοντας συχνά αλλά απαλά ώστε να μην σπάσει πολύ το ψωμί
- Τελειώνουμε με το εστραγκόν και μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα
- Ψήνουμε σε προ-θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 7’
Για το πράσο
- 1 μεγάλο πράσο κομμένο μόνο το λευκό μέρος
- 100γρ Βούτυρο
- 100μλ νερό
- Ξύσμα από ½ λεμόνι
Μέθοδος
- Πλένουμε καλά το πράσο και κόβουμε στην μέση
- Το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι
- Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τελείως και να σωθούν όλα τα υγρά
Για το τελείωμα
- 12 χτένια
- 2κτς ελαιόλαδο
- Μαγειρεμένο πράσο
- 4κτγ Μπρικ
- Σάλτσα σαμπάνιας
- 50γρ Βούτυρο
- ½ λάιμ
- 4 λουλούδια πανσέδες
Μέθοδος
- Καθαρίζουμε τα χτένια από τα αυγά τους και τοποθετούμε ανάμεσα σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά
- Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε το ψωμί σπασμένο σε 12 κομμάτια και το πράσο
- Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 7 λεπτά
- Τοποθετούμε το τηγάνι στο μάτι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει καλά
- Βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο και αμέσως τα χτένια
- Σοτάρουμε για περίπου 1,5 λεπτό από την μια μεριά
- Γυρίζουμε τα χτένια και σοτάρουμε για ακόμα 1,5 λεπτό
- Στύβουμε τον χυμό λάιμ και προσθέτουμε το βούτυρο
- Αφήνουμε το βούτυρο να λιώσει τελείως και με ένα κουτάλι βρέχουμε τα χτένια για 1-2 λεπτά μέχρι το βούτυρο να αρχίσει να αφρίζει
- Αποσύρουμε αμέσως από την φωτιά
- Μοιράζουμε την σάλτσα σε 4 βαθιά πιάτα
- Τοποθετούμε τα χτένια στα πιάτα όπως φαίνονται την φωτογραφία
- Στο κέντρο τοποθετούμε το πράσο, από μια κουταλιά του γλυκού σε κάθε πιάτο
- Περιμετρικά από τα χτένια τοποθετούμε το ψωμί και το μπρικ
- Γαρνίρουμε με ένα βρώσιμο λουλούδι αν έχουμε
Συμβουλές
- Για να πετύχουμε μια λεία υφή στην σάλτσα μας, την περνάμε από πολύ λεπτή σήτα
- Όταν “καίμε” το τηγάνι, εννοούμε ότι το αφήνουμε στεγνό πάνω στο μάτι μέχρι το σημείο που αρχίζει να αναπτύσσει πολύ υψηλή θερμοκρασία και να δημιουργείται καπνός
- Για να πετύχουμε ένα ωραίο χρώμα στα χτένια μας, φροντίζουμε να τα στεγνώσουμε πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί. Οποιαδήποτε υγρασία δεν θα επιτρέψει στα χτένια να καραμελώσουν
- Εάν δεν υπάρχει μεγάλο τηγάνι (28εκ διάμετρο τουλάχιστον) καλύτερα να περάσουμε τα χτένια μας σε δυο στάδια για να αποφύγουμε την πτώση της θερμοκρασίας και να πετύχουμε ωραίο καραμέλωμα και χρώμα
- Ένα σωστά ψημένο χτένι πρέπει να έχει χρυσοκίτρινο χρώμα από έξω και να είναι τελείως μαλακό και ωμό στο εσωτερικό του